
Borderline er en form for personlighedsforstyrrelse, der ofte udspringer af, at der er sket noget traumatisk på et tidspunkt i patientens liv. Når man har borderline, så har man det svært med sine forhold til andre. Man har brug for rigtig meget bekræftelse, og man vil ofte føle, at man ikke er god nok. Dette kommer ofte fra, at andre tidligere – f.eks. i episoder fra ens barndom – har fået en til at føle, at man ikke er tilstrækkelig.
Følgevirker
Der er mange ubehagelige følgevirker af borderline. Der er f.eks. meget normalt, at man kommer til at opleve med depressive episoder samt episoder, hvor man virkelig føler sig svigtet og forladt af sin omgangskreds – også selvom det ikke altid er tilfældet! Når man har den psykiske sygdom, så fungerer man ikke helt lige som alle andre. Dette kan f.eks. ses ved, at der kan komme mange hurtige humørskift og ofte voldsomme reaktioner samt følelsesudbrud.
Hvad er symptomerne?
Hvis du er nervøs for, om du selv kunne have borderline, så er det måske fordi, du har oplevet nogle af de symptomer, sygdommen fordrer. Disse symptomer er f.eks. store humørsvingninger, følelsesmæssige udbrud, et sort/hvidt syn på verdenen, angst for at blive forladt, tendens til selvskadende adfærd.
Selvskadende adfærd
Hvis du selv oplever problemer med selvskadende adfærd, så er det meget vigtigt, at du tager kontakt til nogle, der kan hjælpe dig. Det er ikke sikkert, at du har netop denne psykiske sygdom, men uanset hvad, så bør man aldrig være selvskadende. Der er mange med psykiske sygdomme af forskellige slags, der vil forsøge selvmord på et tidspunkt i deres liv. Dette er ikke noget, som skal skræmme, men det er samtidig noget, som det er meget vigtigt, man er opmærksom på, hvis man er nervøs for, om man har borderline.